perjantai 17. maaliskuuta 2017

Akvaario

Akvaarion perustaminen:

Tyypillisin akvaarion koko on 100-300 litrainen seura-akvaario. Tämä tarkoittaa, että akvaariossa asustaa useita eri lajisia kaloja erilaisilla kasveilla ja kivillä somistetussa akvaariossa. Muita akvaariovaihtoehtoja ovat lajiakvaario eli allas jossa on vain saman lajin kaloja, biotooppiakvaario on allas jossa asustaa luonnossa samoilla alueilla viihtyviä kaloja ja merivesi-akvaario on allas jossa veteen on lisätty suolaa ja altaan kalusto koostuu vain merilajeista. Poikas akvaariossa kasvatetaan kalojen jälkeläisiä ja emoakvaariossa kaloja kudetetaan tai sinne siirretään piakkoin synnyttävät kalanaaraat. Karanteeniakvaariossa tarkkaillaan kaloja mahdollisten ongelmien varalta. Ensimmäiseksi akvaarioksi seura-akvaario on hyvä valinta.

Seura-akvaarion perustamisohjeet:

Altaan koko:

Tyypillisin koko on 100-300 litraa, akvaarion koon määrää useimmiten sille suunniteltu paikka. Suurempi akvaario on helpompi hoitaa, suuremmassa vesimäärässä olosuhteet pysyvät paremmin tasapainossa, pienet virheet eivät heti horjuta sen biologiaa. Mitä pienempi allas, sitä tarkempana on oltava esimerkiksi ruokinnan suhteen, liiallinen ruokamäärä pilaa akvaarion veden helposti.

Varustus:

Akvaarion tärkeimmät varusteet ovat suodatin, valaisin ja lämmitin. Ne mitoitetaan asukkaiden ja akvaarion koon mukaisesti.

Sijoitus:

Akvaariolle paras paikka, on kodin pimein paikka, johon ei mielellään aurinko kamalasti paistaisi. Paikka ei myöskään saa olla levoton. Lattiakaivon tulee olla akvaarion pohjaa alempana, mikäli lattiakaivo on akvaarion yläpuolella, saattaa lappoamisen kanssa tulla ongelmia. Silloin tietty tuo ei ole ongelma, mikäli akvaariosta otetaan vesi ämpäriin sen sijaan että se tyhjättäisiin letkulla viemäriin.

Jalusta:

Pieni akvaario (alle 100 litraa) menee esim. hyllyssäkin, mutta isolle akvaariolle tulee olla oma jalustansa. Akvaarion alle laitetaan aina styroksia tai solumuovia, jottei akvaario pääsisi rikkoutumaan. Akvaarion on oltava jalustalla tukevasti ja suorassa.

Pohjamateriaali:

Pohjahiekaksi valitaan väriltään ja raekooltaan kaloille ja kasveille sekä tietysti omalle silmälle sopiva. Useimmat kalat viihtyvät paremmin tumman kuin vaalean pohjan päällä. Hiekan tulee olla pyöreäsärmäistä, etteivät kala loukkaa itseään siihen. Hiekka ei saa sisältää liukenevia ainesosia.

Hiekasta pitää pestä hiekkapöly pois, ennen kuin se sijoitetaan akvaarioon. Tämä onnistuu tavallisessa ämpärissä, sinne kaadetaan hiekkaa n. 10cm kerrallaan, pöyhi hiekkaa juoksevan veden alla kunnes vesi on kirkasta. Missään vaiheissa akvaarion varusteiden, hiekan tai minkään muunkaan pesuun ei saa käyttää pesuainetta, pienikin jäämä voi tappaa kalat. Kun hiekka ja somisteet on sijoitettu akvaarioon, sen voi täyttää vedellä. Lisää vesi varovaisesti, ettei hiekka pöllyäisi. Jos vesi samentuu täyttämisen jälkeen, suodatin puhdistaa sen parissa päivässä. Akvaarioon voi lisätä bakteeritiivistettä, se nopeuttaa hyödyllisten bakteerien kehittymistä uudessa akvaariossa.

Suodatin ja lämmitin:

Suodatin ja lämmitin asetetaan toimimaan heti. Suodatinta ei pidä sammuttaa. Asenna lämmitin laitteen ohjeen mukaan joko kokonaan veden alle tai siten että säätönuppi jää veden pinnan yläpuolelle. Parhaiten lämmitin toimii sellaisessa paikassa jossa vesi virtaa hyvin. Säädä lämpötila valitsemiesi kalalajien mukaan sopivaksi.

Kasvit:

Akvaariokasvit ovat tärkeitä niin ulkonäön kuin akvaarion biologian vuoksi.  Kasvaessaan hyvin ne käyttävät ylimääräisiä vettä kuormittavia ravinteita, luovuttavat veteen happea ja tarjoavat kaloille piilopaikkoja. Anna uuden akvaarion tasoittua täyttämisen jälkeen noin viikon verran ja hanki kasveja vasta sitten. Akvaarion valaistuksella on suuri merkitys kasvien valintaan. "Nyrkkisääntönä" voidaan sanoa, että mitä punaisempi kasvi, sen enemmän se tarvitsee valoa, mitä tummemman vihreä kasvi, sitä vähemmän se tarvitsee valoa. Valon lisäksi kasvit tarvitsevat myös ravinteita, joita voidaan lisätä joko veteen tai jo perustamisvaiheessa pohjahiekan alle. Istuta kasvit huolellisesti ruukkuineen tai ilman. Kasveja ei kannata istuttaa liian syvälle, juurenkaula pitää monilla lajeilla jäädä hiukan hiekan pinnalle.

Altaan käynnistäminen:

Ennen kuin voit laittaa altaaseen kaloja tulee akvaarion veden kypsyä, eli muuttua kaloille sopivaksi. Vesijohtovedessä elää kalojen vaatimusten kannalta liian vähän hajottajabakteereita, jotka huolehtivat veteen kerääntyvien orgaanisten jätteiden hajottamisesta siten, ettei niistä muodostu veteen kaloille haitallisia yhdisteitä.

Ympin käyttö:

Ympillä tarkoitetaan jo toimivasta akvaariosta otettavaa, hajottajabakteereita sisältävää vettä tai lietettä. Ymppinä voidaan käyttää myös kukkaruukusta tai pellosta otettavaa multaa.

Bakteeritiivisteiden käyttö:

Akvaarioliikkeissä myytäviä veden kypsyttämiseen tarkoitettuja bakteeritiivisteitä on olemassa monelta valmistajalta. Tiivistettä lisätään altaaseen valmistajan ohjeiden mukaan ja bakteerit aloittavat toimintansa.  Vastaperustettu akvaario on epävakaa vielä useiden viikkojen ajan, joten altaan vesiarvojen (pH, ammoniakki, NO2, NO3, KH) mittaaminen on tärkeää, jotta mahdollisiin ongelmiin päästään ajoissa reagoimaan.

Kalasto:

Monet lajit voivat olla keskenään toisilleen sopimattomia. Jotkin kalat kuuluvat eri akvaarioihin vesiolosuhteiden takia, toiset kalat tarvitsevat voimakkaammin virtaavaa vettä, kun taas toiset viihtyvät rauhallisemmissa oloissa. Jotkin kalat, kuten tiikeribarbi ja loistobarbi, eivät voi olla nyppimättä huntupyrstöisiksi jalostettujen kalojen -kuten taistelukalaurosten- eviä. Saattaapa olla niinkin, että laji, joka akvaarioliikkeessä näyttää pieneltä ja somalta, voikin venähtää isoksi vonkaleeksi.

Kun akvaario on "kypsynyt" sinne voidaan hankkia ensimmäiset kalat. Asuta akvaarioon ensin vain muutamia kaloja. Kaloja lisätään pikkuhiljaa, niin että parin kuukauden kuluessa sinulla on haluamasi kalasto. Pohjakalat kannattaa hankkia heti alkuvaiheessa, ettei akvaarion pohjalle pääsisi kertymään ruokavarastoa joka mädäntyessään pilaa veden.

Ole ruokinnan kanssa aina ja erityisesti uuden akvaarion käynnistyessä varovainen. Ruoki vain sen verran kuin kalat syövät muutamassa minuutissa. Ruokaa ei saa jäädä lillumaan akvaarion pohjalle muruakaan. On parempi, että ruokit kalat kahdesti, tai vaikka kolmesti päivässä antamalla ruokaa kerrallaan vain vähän, kuin, että ruokaa tarjotaan kerralla suuri määrä. Pohjalle jäävä ruoka kuormittaa akvaariota ja uuden akvaarion bakteerikanta ei pysty sitä hajottamaan, näin akvaarioon muodostuu ammoniakkia mikä on vaarallista kaloille.

Akvaarion vesi:

Akvaarion vesiarvoja tarkkaillaan testaamalla vesiarvoja säännöllisesti silloinkin kun kaikki on kunnossa ja kalat voivat hyvin. Useimmat akvaarioliikkeissä myytävät kalat ovat kotoisin happamesta (= pH noin 6,5-7) ja pehmeästä, korkeintaan keskikovasta vedestä (= kovuus alle 10 dH tai alle 15 dH), joten kalojen kannalta tärkeimmät testit koskevat veden pH:ta ja kovuutta. Näiden lisäksi ammoniakki-, nitriitti- ja nitraattitestit kertovat akvaarion hoitajalle vesiarvojen tilan.


Lähteet:

http://www.faunatar.fi/akvaario