tiistai 23. toukokuuta 2017

Erilaisia järjestöjä ja yhdistyksiä

Olen koonnut tähän listan erilaisista eläinjärjestöistä

-Suomen kennelliitto; http://www.kennelliitto.fi/

-Suomen eläinsuojeluyhdistysten liitto; http://www.sey.fi/

-Kokonaisvaltaisen koiran jalostuksen tuki; http://www.koiranjalostus.fi/

Paikallisia:

-Seinäjoen seudun eläinsuojeluyhdistys; https://www.ssesy.fi/

-Seinäjoen kennelkerho ry - palveluskoiralajit; http://www.seinäjoenkennelkerho.fi

-Etelä-pohjanmaan kennelpiiri; http://www.kennelpiiri.fi/etela-pohjanmaa

maanantai 22. toukokuuta 2017

Koiran kynsien leikkaus





 https://www.hankikoira.fi/koiratietoa/koiran-perushoito/koiran-kynsien-leikkaaminen




Koiran oikeaoppinen nostaminen



https://www.hankikoira.fi/koiratietoa/koiran-perushoito/koiran-nostaminen

Kuinka lähestyä vierasta koiraa?

1. Tervehdi ensin omistajaa.

Ihmiset innostuvat usein nähdessään koiran ja kumartuvat heti karvakorvan puoleen. On kuitenkin hyvien tapojen mukaista lähestyä ensin koiran omistajaa. Kysy aina lupa ennen, kuin kosket vieraaseen koiraan

2. Pysy rauhallisena.

Jos omistaja antaa sinulle luvan tervehtiä koiraa, älä silti innostu liikaa hauvan hellyttävistä kasvoista ja pörröisestä turkista. Vaikka koirat saavat meidät usein todella ilahtuneiksi, niiden seurassa kannattaa pysyä rentona ja rauhallisena.

3. Anna koiran tulla sinun luoksesi.

Sinun saattaa tehdä mieli kaapata karvaturri heti luvan saatuasi syleilyysi. Odota kuitenkin, että koira lähestyy sinua. Koirat ovat usein uteliaita, joten vieraankaan ihmisen lähestyminen ei kestä kauaa – ainakaan jos koira tuntee olonsa rennoksi ja turvalliseksi. Tämä on hauvalle helpoin vaihtoehto, koska sillä on myös mahdollisuus halutessaan perääntyä.

4. Seiso koiran sivulla.

Ihmisille luonnollisin paikka tervehtiä muita – oli kyse sitten koirasta tai ihmisestä – on seisoa suoraan heidän edessään kasvot heitä kohti. Koirien maailmassa tämä on kuitenkin uhkaava ele tai haaste, aivan kuten suora katsekontakti.

5. Pidä kädet ominasi.

Ajatus siitä, että koiralle pitää ensin ojentaa käsi nuuskittavaksi, on tarua. Ethän tervehdi ihmistäkään tunkemalla kättäsi hänen kasvoilleen. Koirilla on paljon ihmisiä parempi hajuaisti, joten ne haistavat tuoksusi ilman apuasikin. Pidä siis kädet rennosti sivuilla ja anna koiran lähestyä sinua.

6. Älä kumarru koiran päälle.

Kun tervehdit koiraa, kyykisty sen tasolle tai seiso suorana. Kyykistyessäsi olet koiran tasolla, jolloin olette tasavertaisessa asemassa. Suorana seisominen antaa koiralle merkkejä johtajuudestasi. Tärkeintä on, ettet valitse välimuotoa ja kumarru koiran yli. Koira kokee kumartumisen uhkaavana ja se voi suhtautua kumartujaan aggressiivisesti.

7. Vältä suoraa katsekontaktia.

Vaikka on houkuttelevaa tuijottaa suoraan karvaturrin nappisilmiin, kannattaa suoraa katsekontaktia välttää. Koirat kokevat tuijottamisen haasteena, johon ne saattavat vastata aggressiivisesti.

8. Älä kurkota koiran pään yli.

Monet aloittavat koiran rapsuttamisen sen päästä. Todellisuudessa tätä kannattaa välttää, erityisesti kun tervehditään tuntematonta koiraa. Koira saattaa nimittäin kokea pään yli kurottamisen pelottavana ja epämukavana eleenä. Pään sijaan aloita rapsuttaminen koiran leuan alta, poskesta tai esimerkiksi rinnasta.

9. Pidä etäisyyttä.

Vaikka olet saanut koiran huomion ja päässyt silittämään sitä, sinun ei silti kannata alkaa heti hieroa kasvojasi koiran kuonoa vasten. Pidä mielessä, että olet edelleen koiralle vieras kaksijalkainen. Kun tapaat tuntemattoman ihmisen, et seiso aivan kiinni hänessä ja pidä kasvojasi aivan kiinni hänen kasvoissaan – miksi siis tekisit niin koiralle.

10. Tarkkaile koiran reaktioita.

Kun koira ei jaksa enää vastaanottaa hellyydenosoituksiasi, sen kyllä huomaa. Muista, ettei vieras koira tunne sinua eikä todennäköisesti tunne oloaan kotoisaksi lähelläsi heti ensimmäisen tutustumisen jälkeen. Vaikka useimmat koirat ovat ystävällisiä ja ihmisrakkaita, kaikki eivät kuitenkaan ole. Kun koira perääntyy tai haluaa jatkaa matkaa, kunnioita sitä ja lopeta rapsuttaminen.

Lähteet:

http://kuono.fi/vinkkeja-tuntemattoman-koiran-tervehtimiseen-muista-ainakin-nama/

Mitä on vastuullinen koirankasvatus?

Vastuullinen kasvattaja toimii näiden periaatteiden mukaisesti jalostaessaan koiriaan:

-Käyttää vain terveitä koiria
-käyttää vain hyväluonteisia koiria
-käyttää ulkomuodoltaan ja käyttöominaisuuksiltaan rodunomaisia koiria
-kertoo avoimesti koiriensa terveyden tilasta
-antaa koiriaan toisen kasvattajan jalostuskäyttöön vain yhdistelmiin, joissa yllä olevat periaatteet toteutuvat molempien koirien osalta
-huolehtii pentujen ja emän hyvinvoinnista
-huolehtii koiristaan niin, ettei niistä koidu haittaa ympäristölle
-totuttaa pennut käsittelyyn ja sosiaalistaa pentuja ennen luovutusta
-myy pennut ainoastaan niille soveltuviin koteihin ja sopiville henkilöille
-tekee kirjalliset sopimukset kaikista koirista
-rekisteröi pennut ja luovuttaa rekisteritodistukset pennun omistajille viipymättä
-neuvoo ja opettaa kasvattiensa omistajia, on mukana kasvattiensa elämässä
-allekirjoittaa kasvattajasitoumuksen ja sitoutuu noudattamaan siinä määriteltyjä vastuullisen koirankasvatuksen periaatteita

Kasvattajan tulee myös kertoa koiranpennun ostajalle koiran omistamiseen liittyvästä vastuusta ja velvollisuuksista


Lähteet;

http://www.kennelliitto.fi/kennelliitto/teemavuodet/teemavuosi-2015-vastuullista-koirankasvatusta

torstai 4. toukokuuta 2017

Koiran käyttäytyminen

Koiran käyttäytymisessä voidaan havaita monia synnynnäisiä käyttäytymismalleja. Jotkut niistä ovat vahvasti koiran perimän ohjaamia, eri rotuisetkin koirat saattavat toteuttaa niitä hyvinkin samalla tavalla kuten emojen hoivakäytös ja vastasyntyneiden pentujen liikkeet. Monien sisäsyntyisten käyttäytymismallien kohdalla koirat kuitenkin poikkeavat toisistaan. Toisella koiralla ei välttämättä arkipäivän tilanteessa nähdä lainkaan sellaista käyttäytymismallia, jota toinen harjoittaa vähän väliä.

Vaikka koirilla on samanlaista käytöstä, sitä saattaa eri yksilöillä esiintyä erilaisissa tilanteissa. Käyttäytymismallien ketjuttumisessa on myös eroja. Toisilla koirilla esimerkiksi metsästyskäyttäytyminen on kokonainen ketju käyttäytymismalleja vaanimisesta saalin pyydystämiseen ja tappamiseen. Toisilla koirilla taas ketju etenee johonkin kohtaan ja pysähtyy siihen: esimerkiksi seisojille on toivottavaa, että ne kylläkin etsivät saaliin mutta eivät ryntää sitä tavoittamaan, vaan pysähtyvät vaanimisen sijaan ”seisomaan”.

Perimä vaikuttaa siihen, minkälainen tilanne saa synnynnäisen käyttäytymismallin käynnistymään, missä muodossa se käynnistyy ja missä iässä käytös puhkeaa. Mutta vaikka käyttäytymisen pohja piilee koirien perimässä, koiran elämänsä varrella saamat kokemukset ja oppiminen muokkaavat usein todella paljon käyttäytymisen lopullista muotoa.

Aikuisten luonnonvaraisten koiraeläinten käyttäytyminen on muodoltaan vakiintunutta. Kesykoirien käytös taas tuntuu jäävän aikuisenakin sellaiseksi, mikä on tyypillistä luonnon koiraeläimille nuoruusiässä.  Kun koirat tulevat sukukypsiksi, niiden käyttäytymisessä on vielä vaihtelua ja siinä on sekä koiraeläinten pentuvaiheelle että aikuisiälle ominaisia piirteitä. Aikuinenkin koira on pentumainen siinä, että se on yhä riippuvainen ”vanhempiensa” eli esimerkiksi oman perheen ihmisten hoivasta. Koira haluaa pysyä heidän ja kotipesänsä lähellä, ja tervehtii heitä pentumaisesti.

Koiran käyttäytymistä ei voi ymmärtää vain opettelemalla, sillä jokainen koira on yksilö. Vaikka kasvattaja ja kouluttaja olisi kohdannut tuhat samalla tavalla toimivaa koiraa, saattaa vastaan tulla se yksi koira joka toimiikin aivan eri tavalla. Kuhunkin koiraan on siis tutustuttava huolella sen omassa ympäristössä.


Lähteet:

https://www.hankikoira.fi/koiratietoa/koiran-kayttaytyminen



Kissan ruokinta

Oikeanlainen ravinto on kissan terveyden perusta. Tasapuolinen ruokavalio edistää kissan immuunijärjestelmän normaalia toimintaa ja antaa suojan monia sairauksia vastaan. Kissa on puhdas lihansyöjä, joten sille ei saa antaa jatkuvasti samaa ruokaa, jota ihminen itse syö tai mitä koiralle annetaan.

Koska kissa on lihansyöjä, sen ravinnon tulee sisältää suhteellisen paljon proteiinia ja vähän hiilihydraatteja. Lisäksi kissan ravinnossa tulee olla rasvaa, kivennäisaineita, vitamiineja ja välttämättömiä rasvahappoja, Kissalle tärkeitä ovat myös aminohapot, niistä tärkeimpinä tauriini ja arginiini. Tauriinin puutos aiheuttaa kissalla kasvun hidastumista, sikiön kehityshäiriöitä ja verkkokalvomuutoksia silmiin, arginiinin puutos taas aiheuttaa ammoniakkipitoisuuden nousua elimistössä. Laadukkaat teolliset kissanruuat sisältävät oikeassa suhteessa näitä kaikkia ravintoaineita.

Kissan ruokinnassa on otettava huomioon kissan ikä, geneettinen tausta, aktiivisuus, liikunta ja mahdolliset sairaudet. Laadukkailla eläintenruokavalmistajilla on omat ruokansa eri elämänvaiheissa oleville kissoille. Pentukissoille tulee syöttää pennunruokaa, se sopii myös tiineille ja imettäville kissoille. Leikkaamattomalle aikuiselle on omat ruokansa ja ylipainoiselle kissalle löytyy myös omansa.

Penturuuissa on enemmän rasvaa ja proteiinia, lisäksi niissä on oikea määrä kivennäisaineita ja vitamiineja kasvavalle pennulle. Ylipainoisen kissan ruuissa taas on vähemmän energiaa, johon on sovitettu välttämätön määrä ravintoaineita. Senioreiden ruuat ovat hyvin sulavia, niissä on otettu huomioon se, että vanhan kissan maksa ja munuaiset toimivat eri tavalla kuin nuorempien kissojen.

Kissa ei yleensä tarvitse lisävitamiineja, mikäli se saa oikeanlaista, laadukasta ruokaa. Jotkut paksu- ja pitkäturkkiset rodut voivat tarvita rasvahappo- ja vitamiinilisiä karvanvaihtumisen aikaan,
Lisäksi kissa, joka sairastuu, voi tarvita hetkellisesti lisävitamiineja, samoin kuin stressaantuneet kissat. Myös näyttelyt saattavat olla kissalle stressitilanteita, joten näille kissoille voi toisinaan antaa lisävitamiineja tai rasvahappovalmisteita. Myöskin pelkkää kotiruokaa syövät kissat tarvitsevat lisävitamiineja.

Vääränlainen ruokavalio aiheuttaa kissalle monenlaisia ongelmia, esimerkiksi ongelmat suoliston toiminnassa, turkin kunnon huononeminen, lihaskunnon heikentyminen, neuroottinen turkin nyppiminen ja peseminen, joka kertoo siitä että kissan iho kutisee.

Mikäli kissa heittäytyy syömättömäksi, on syytä mennä eläinlääkäriin sillä kissa ei kestä paastoa. Paasto aiheuttaa ongelmia suoliston toiminnalle, vatsalaukun ph muuttuu, kissa kuivuu ja on alilämpöinen.


Lähteet:

http://www.koirakissaklinikka.fi/kissa-artikkelit/kissan-ruokinnasta