Harjoitteluni lähti käyntiin tietenkin eläinten hoitamisella. Joka aamu kaikki eläimet hoidetaan ja tarkastellaan että kaikki eläimet ovat kunnossa. Pääsin myös harjoittelemaan kassaa jo ensimmäisenä päivänä ja sen käyttö on lähtenytkin minulta sujumaan hyvin. Kokemukseni asiakaspalvelutyöstä varmasti tukee nopeaa oppimistani.
Olen koonnut tietopaketin kaikista eläimistä joita olen hoitanut, tässä blogitekstissäni aloitan kanista.
Kanin elinikä vaihtelee yksilöittäin 6-9 vuoden välillä, mutta kani voi elää yli 10-vuotiaaksikin, se on hyvin yksilöllistä. Kani on kasvissyöjä ja luonnossa se syö hyvin kuitupitoista ruokaa. Sille tärkeintä ravintoa on sekaheinä ja sitä tuleekin olla jatkuvasti kanin saatavilla, Kaneille tarkoitetuissa siemenseoksissa on usein liikaa rasvaa, ne sisältävät esimerkiksi pähkinöitä ja muita rasvaisia ravintoaineita, terveellisempi vaihtoehto kanille on täysrehupelletti jota tarjotaan joka päivä kohtuullisesti. Lisäruokana kanille voidaan tarjota esimerkiksi porkkanaa, salaattia, omenaa ja jotain nakerrettavaa esim. näkkileipää. Kaalit, sipulit ja muut voimakkaat kasvit eivät kanille sovi. Kanin häkki tulee siivota kokonaan kerran viikossa, päivittäin kannattaa kerätä pissaiset purut pois, ja vesi tulee vaihtaa päivittäin. Kanin kynnet leikataan noin kerran kuukaudessa ja karvanlähtöaikana kania voidaan harjata, etenkin pitkäkarvaisia kaneja. Kaneja tulee hankkia mieluiten kaksi, sillä niistä on seuraa toisilleen. Paras vaihtoehto on naaras ja leikattu koiras, sillä saman sukupuolen kanit voivat aikuisina tapella rajusti.
Kanille ei voi hankkia liian isoa häkkiä, voidaan sanoa että mitä isompi häkki, sen parempi. Minimikokona pienelle kanille pidetään 120x50cm, mikäli kania pidetään paljon vapaana. Isommille kaneille (4-5kg) minimikokona pidetään 140x50cm kokoista häkkiä.
Muita kanille tärkeitä varusteita ovat ruokakuppi, juomapullo/kuppi, kalkkikivi, suolakivi ja pesämökki. Pohjamateriaalina voidaan käyttää esimerkiksi purua tai puuhaketta.
Kesykanit muodostavat reviirin joka käsittää kanin koko huoneiston tai vain osan siitä. Kanin omasta reviiristä onkin tehtävä sille mieluisa ja turvallinen, sillä kani viettää paljon aikaa reviirillään. Kun kania pidetään vapaana, tulee huomioida ettei huoneistossa ole myrkyllisiä huonekasveja, kani ei tunnista niitä myrkyllisiksi vaan syö ne mikäli maku miellyttää. Myös kaikki sähköjohdot ym. piuhat tulee nostella pois kanin ulottuvilta. Koirat ja kissat saattavat vahingoittaa kania, joten niitä ei pidä jättää keskenään kotiin, vaan niiden touhuja tulee olla valvomassa. Kun et ole itse kotona, kani kannattaa pitää sen aikaa häkissään jotta vahingoilta vältyttäisiin. Myös lasten käsitellessä kania tulee aikuisen olla valvomassa, lapset ovat helposti liian kovakouraisia.
Avoimet ulko-ovet houkuttelevat kania, on oltava tarkkana ettei kani pääse livahtamaan karkuun. Häkkiä ei tule sijoittaa kuumaan, kosteaan tai vetoiseen paikkaan. Myöskään kovin meluinen paikka ei ole kanille miellyttävä.
Kanilla ei ole säännöllistä kiimakiertoa, vaan se ovuloi aina halutessaan. Ensiastutus kannattaa tehdä rodusta riippuen 6-9kk iässä. Kantoaika on noin 23-33 vuorokautta ja poikaset ovat luovutusikäisiä 8 viikon iässä.
Lähteet:
http://www.faunatar.fi/kani
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti